World's Greatest in Athletics

Stafett-SM 2: Mästerskapsrekord av Hälle IF

25 May, 2014 Andra dagens tävlingar av stafett-SM i Kil resulterade bland annat i ett nytt mästerskaprekord på kvinnliga 3x1500 m av Hälle IF med 13:18.16 och två svenskt juniorrekord på 4x100 m: 46.85 för flickor tack vare Malmö AI i försöken och 41.70 i P19 av Huddinge.  

Det var mulet och bara 14 grader när tävlingarna inleddes klockan 10 men på eftermiddagen sprack det upp och solen lyste de sista timmarna. Det vara bara en svag vind så förhållandena var utmärkta för stafettlöpning!

Kampen och dramatiken – spännande i P19 3x800 m
Visst var det seniorloppen som stod i centrum på stafett-SM på Sannerudsvallen men den bästa underhållningen kom i junior- och ungdomsloppen. Här kommer tre exempel.
I P19-loppet på 3x800 m byggde Hässelbys Anton Persson och Gustav Bivstedt upp en ordentlig ledning så att Edom Abreham kunde ge sig iväg på sista med gott och väl 20 meter före Sävedalens Vidar Johansson och Hammarbys Samuel Lundell Vakkuri. Skulle det hålla mot ungdomsfinnkampenlöparen Vidar?
Frågan hängde i luften tills det var 300 m kvar då förstod man att det inte skulle gå och med 200 m kvar passerade Vidar en trött Edom. Men han gav sig inte samtidigt som Vidar nog kände av det hårda fart som krävts för att komma ikapp. Edom kom tillbaka och sida vid sida kämpade de hela upploppet. Och det var faktiskt Edom som var starkast och höll Vidar blott sex hundradelar bakom sig – 5:52.61 mot 5:52.67. Trea var Hammarby ytterligare en halvsekund efter med Ullevi som fyra och lika många tiondelar efter. Efter 2,5 km löpning var det alltså fyra lag inom en sekund!

F17 3x800 m: Det är inte över förrän det är över
Sävedalens hade en klar ledning efter de två första sträckorna som sprangs av Josefin Persson och Cornelia Karlsson så Alice Svantesson hade en bra chans att springa hem segern för SAIK. Men bakom jagade Hässelbys Astrid Rosvall och 250 meter från mål var hon ikapp och gick förbi direkt. Alice försökte hänga på men det gick bara några meter och så hörde man någon i publiken säga: "Där gick gummibandet, nu vinner Hässelby".
Men Alice kom tillbaka samtidigt som Astrid tröttnade lite efter ett stentufft lopp och det blev SAIK-seger med en knapp sekund! Glädjen i SAIK-laget var maximal efteråt!

Svenskt juniorrekord av Huddinge i tidernas lopp
P19-finalen på 4x100 m blev fantastiskt spännande eftersom tre lag till slut korsade mållinjen på linje. Det blev Huddinge AIS som vann på 41.70 före Ullevi 41.75 och Hammarby 41.80. 41.70 innebar faktiskt att det 25 år gamla juniorrekordet förbättrades med 0.04. Tidigare ägare var SoIK Hellas vars notering sattes på stafett-SM i Malmö 1989.
Huddinges rekordlag: Isak Barrow, Henrik Malmberg, Douglas Hellbratt och Amadou Sussoho.

K 3x1500 m: Blixtöppning av Meraf Bahta
Sju lag från sex klubbar kom till start på kvinnliga 3x1500 m där Hässelbys Kajsa Pettersson tog kommandot på sista varvet på första sträckan som hon vann med ett fyrtiotal meter på 4:31. Detta före Hälles Lisa Öhberg, Sävedalens Elin Borglund, Spårvägens Lina Johansson och Lidingös Rebecka Öberg.
Ut på andra hade Hässelbys Hanna Bartholomew ett ordentligt försprång och med Hälles 4:16-löpare Linn Nilsson jagande med Spårvägens långdistansare Frida Aspnäs i rygg. Frida fick dock släppa efter ca 800 m och Linn jagade vidare själv. Hanna tröttnade lite där framme samtidigt som Linn växlade upp, kom ikapp 350 m före växlingen och nådde den hela 30 meter före Hanna.
Så när 4:05-löparen Meraf Bahta gå ut på sista var guldet i praktiken klart. Uppenbart ville Meraf få till ett tempopass för hon öppnade första 300 m på fantastiska 45 sekunder innan hon lugnade ner sig till 64 på första varvet (4:00-fart på 1500 m). Till sist kom hon i mål på 4:16 vilket innebar 13:18.16 i sluttid varmed Hässelbys sju år gamla mästerskapsrekord från Huddinge 2007 förbättrades med sex sekunder. I det laget sprang Kajsa Haglund som numera heter Pettersson och hon var alltså med även nu.
Denna gång blev det silver för Hässelby som hade Sarah Lahti på slutsträckan. De kom i mål på 13:44.55 och var 18 sekunder före IFK Lidingö vars Anna Silvander höll undan för Spårvägens comebackande Malin Liljestedt som på grund av barnafödande gjorde sin första tävling sedan Finnkampen 2012.

M 4x400 m: Hässelby från start till mål
Med sju avprickade lag var det bara ett som behövde elimineras i försöken men när det var dags för final i solen på eftermiddagen var det bara fem som kom till start (Örgryte lämnade återbud) varav två från Hässelby.
Efter en återkallning av startern kom det gröna kortet upp så alla fick göra ett nytt försök. Mångkamparen Petter Olson i Hässelbys förstalag vann första sträckan och lämnade över till Mattias Claesson som utökade ledningen till femtontalet meter vid växel två med Hässelbys andralag som tvåa följt av Spårvägen och Ullevi.
På tredje försvarade Elias Amado Hässelbys ledning så att svenske rekordhållaren Johan Wissman fick ett idealläge ut på sista. Han hade klart bästa sträcktiden på sista och nådde målet på 3:12.26 – 2,5 sekunder före Spårvägen som hade Johan Svensson på andra och för klubben debuterande islänningen Trausti Stefansson på tredje. På sista sprang Axel Bergrahm och han förde upp laget på silverplats på 3:14.82 efter att ha passerat Hässelbys andralag (Axel Ohlson). Bronset tog Ullevi på 3:16.00 med landslagsmannen Dennis Forsman på sista. Spårvägens Nil de Oliveira nöjde sig med 4x100 m denna helg eftersom han haft problem med en fot under våren.

K 4x400 m: Josefins starka slutsträcka
Pernilla Tornemark såg till att MAI ledde efter första sträckan före Hammarbys Lynette Morgan. På andra sprang MAI:s Linnea Killander bra i trehundra meter men tappade sedan mycket samtidigt som Hammarbys Frida Persson sprang bra och nästan var ikapp vid växlingen. Trea var Hässelbys som hade mångkamparen Jessica Samuelsson.
Ut på tredje sträckan var Hammarbys USA-baserade Sofia Hellberg-Jonsén snabbt ikapp och förbi MAI:s Frida Grindheim och gav Stine Tomb en tiometersledning ut på sista med MAI:s Josefin Magnusson jagandes bakom.
Josefin har verkligen mycket stafetterfarenhet och det i kombination med en härlig fighting spirit gjorde att hon kom ikapp Stine, som dock inte satsar lika hårt längre, på upploppet och var en knapp sekund före i mål – 3:41.37 mot 3:42.15. Bronset till Hässelby som hade Elin Moraiti på sista.

M 4x1500 m: Spårvägen hela vägen
Spårvägen hade två lag till start och coach Kent Claesson hade en tydlig taktik: Full fart från start!
Och så blev det med andralagets Marcus Gustafsson längst fram följd av 18-årige Wille Levay i Spårvägens förstalag medan alla andra släppte en ordentlig lucka. Marcus passerade 800 m på 2:07 och med ungefär ett varv kvar på sträckan tackade Wille för sig och stack ifrån till en klar sträckseger på 3:52. Marcus växlade som tvåa med Malmö AI en bit bakom.
På andra utökade Spårvägens John Foitzik avståndet men i mitten på sträckan krympte det men en bra avslutning av John gjorde att det var plus minus noll vid växlingen (4:00 på sträckan). MAI:s Martin Nilson gick upp på andra plats på andra sträckan med Spårets andralag (Joakim Eriksson) som trea.
På tredje övertygande Spårvägen-junioren Kalle Berglund genom förvalta 40 m-ledningen på bästa sätt efter en 3:53-sträcka. MAI fortsatt tvåa tack vare Warsame Hassan och med Spårets andralag trea, ytterligare ca femtio meter efter.
På sista sträckan hade Spårvägen den för klubben debuterande 3:42-killen Johan Walldén som på grund av skada gjorde sitt första lopp på 1,5 år. Han gjorde en stabil insats i ensamheten men ännu snabbare sprang MAI:s Jonas Leandersson. Vid klockringningen hade avståndet krympt till åtta sekunder och det blev tre till under slutvarvet. Men det var aldrig någon fara för segern och Johan nådde målet på 15:43.19 – 5,5 sekunder före Jonas.
Bronset tog till slut Hässelby tack vare Rickard Gunnarsson på slutsträckan. Detta på 16:15.05 medan Spårets andralag var fyra på 16:21.26.

F19 4x100 m: Svenskt juniorrekord av MAI
Efter att ha satt svenskt seniorrekord på 4x100 m två gånger om på lördagen noterade MAI svenskt juniorrekord på söndagen. Detta i F19-försöken där Irene Ekelund, Adriana Janic, Sara Jacobsson och Emmy Ahlqvist noterade 46.85. Finalen vann de på 46.87.
Den gamla noteringen hade IF Göta på 46.89 noterade i Karlstad 2008.
Resultaten.

Så gick det i seniorloppen på lördagen.

Jonas Hedman
Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy