World's Greatest in Athletics

Årsboken Friidrott 2011

Sveriges enda årsbok om den olympiska huvudidrotten

Av Jonas Hedman

Den 51:a årgången av ”Friidrott” sammanfattar och analyserar friidrottsåret 2010 där den nya tävlingsserien Diamond League, EM i Barcelona och inne-VM i Doha var höjdpunkterna.
Den världsomspännande Diamond League innehåller 14 galor – av vilka DN Galan är en – och samlade världseliten i alla grenar vilket slutade med två spännande i finaler i Zürich och Bryssel i slutet på augusti. Årsboken Friidrott ägnar hela 28 sidor åt Diamond League i en summering, analys och faktasammanställning som inte finns någon annanstans. I det blocket skriver vi bland annat om 2010 års största sporthändelse alla kategorier – 100 m-mötet mellan Usain Bolt och Tyson Gay på DN Galan på Stockholms Stadion.

I Friidrott 2011 porträtteras också de största stjärnorna med dubble världsrekordhållaren på 800 m, David Rudisha, och höjdhoppssuveränen Blanka Vlasic i spetsen. De valdes till världens främsta friidrottare 2010.
Av svenska profiler skriver vi om bland annat Emma Green (Årets friidrottare 2010), Isabellah Andersson som satte dubbla maratonrekord och stavtjejen Angelica Bengtsson som vann både junior-VM och ungdoms-OS. Med 4.47 satte hon världsbästa för ungdomar och snuddade vid juniorvärldsrekordet. Vi skriver också om den fantastiske 15-åringen Jacko Gill som stötte 23,86 i kula och slog alla med häpnad!

Friidrotten handlar i hög grad om mästerskap och det tar vi fasta på i årsboken Friidrott. Vi behandlar dem alla i text, bilder och siffror – från inne-VM, EM och junior-VM till nordiska mästerskapen, SM, JSM och USM – utomhus såväl som inomhus. Självklart har Lag-EM, Finnkampen och de andra landskamperna också sin givna plats.
I årskrönikan reflekterar vi i stort och smått om vad som händer i vår föränderliga friidrottsvärld och konstaterar att det som gäller idag kan se helt annorlunda ut imorgon. Apropå på framtiden så siar A. Lennart Julin om framtiden i en artikel rubricerad ”Vart är vi på väg?” där han med historiens hjälp drar slutsatser om hur vår sport kommer att utvecklas de kommande 50 åren.

”Den i särklass mest omfångsrika och välillustrerade” är ord som klockrent beskriver årsboken Friidrott 2011. I detta den 51:a årgången fortsätter vi att utveckla och expandera boken – allt för att hänga med i den friidrottsliga utvecklingen. Friidrott 2011 innehåller 58 artiklar, 299 illustrationer och 472 fullmatade sidor.

Ur innehållet i Friidrott 2011
• Allt om EM i Barcelona och inne-VM i Doha
• David Rudishas 800 m-världsrekord
• Emma Greens sköna EM-silver i höjd
• Angelica Bengtssons suveräna mästerskapsguld
• Isabellah Andersson summerar sitt rekordår
• Mustafa Mohamed växlar upp till maraton
• A. Lennart Julin tittar i kristallkulan och spår framtiden
• Diamond League och Folksam GP
• Rankingen, landskamperna och SM
• Resultaten, statistiken och rekorden
• Års- och genom-tiderna-bästa-listor för Sverige, Norden och Världen

Om du har friidrottskamrater som inte känner till denna bok så får du gärna tipsa om denna webbplats. Sveriges enda årsbok om friidrott vill så klart nå ut till så många som möjligt!

Årsboken ”Friidrott” ges ut av TextoGraf Förlag och detta är den 51:a årgången sedan starten 1961. Redaktör är sedan 2007 Jonas Hedman som också är redaktör för tidningen Friidrottaren.

Hårdband, 472 sidor, 170x240 mm, 299 illustrationer.
ISBN 978-91-977146-6-2

Pris: 395 kr (inkl. moms plus porto)

Föreningserbjudande
Köp 10 ex av "Friidrott 2011" så får du 2 kostnadsfritt! Ni betalar då 3950 kr (inkl moms plus porto) och sparar 790 kr.
Eller köp 5 ex så bjuder vi på det sjätte. Ni betalar då 1975 kr (inkl moms plus porto).

Beställ äldre årgångar: Friidrott 2007, 2008 och 2010.
Årgångarna 1990–2006 finns i lager hos Gordons Förlag.
Enstaka årgångar 1961–1989 går att beställa från TextoGraf Förlag: order@textograf.com


Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy