World's Greatest in Athletics

Årsboken Friidrott 2014

Allt om det lysande friidrottsåret 2013

Av Jonas Hedman

Inne-EM i Göteborg var ett av Sveriges bästa mästerskap genom tiderna med hela sex medaljer där Abeba Aregawis guld på 1500 m var höjdpunkten. Hon tävlingsdebuterade för Sverige veckan före med att på XL-galan i Globen snudda vid världsrekordet och vann sedan EM-titeln med hela tio sekunder vilket är den största segermarginalen i mästerskapshistorien.

Utomhussäsongen fortsatte Abeba i samma stil med fem raka Diamond League-vinster och förstås seger totalt. Det innebar vid årets slut att hon rankades som världens femte bästa friidrottare alla kategorier. Diamond League-säsongen var Sveriges hittills bästa med hela sju svenskar som placerade sig bland de fem bästa i någon av tävlingarna.
Vid sidan av Abeba tog spjutkastaren Kim Amb sin första Diamond League-seger och för Emma Green Tregaro blev det två 2:a-platser i höjd. Hon var näst bäste svensk i Moskva-VM med sin femteplats bakom Abebas fantastiska lopp på 1500 m som gjorde den 23-åriga Hammarbylöparen till Sveriges sjätte världsmästare i friidrott utomhus.

VM i Moskva hade tre tydliga profiler i britten Mo Farah, som vann 5000 och 10 000 m, samt sprinterlöparna Usain Bolt och Shelly-Ann Fraser-Pryce från Jamaica som tog guld på 100, 200 och 4x100 m. Om detta och allt annat som hände i friidrottsvärlden 2013 kan du läsa i FRIIDROTT 2014 – den 54:e årgången.

I FRIIDROTT 2014 är upplägget det traditionella med omfattande kapitel om Moskva-VM och inne-EM i Göteborg såväl som den världsomspännande Diamond League där DN Galan ingår. I sammanfattningen av alla mästerskap finns givetvis också EM för 20–22-åringar, junior-EM och ungdoms-VM där Sverige tog sammanlagt fem medaljer varav guld på 200 m för Irene Ekelund (UVM) och Sofi Flink i spjut (JEM).

Den internationella scenen kompletteras med allt om den svenska friidrotten – från landskamper och Folksam GP till SM, JSM och USM. Allt sammanfattas i text, resultat och statistik kompletterat med över 350 bilder som gör FRIIDROTT 2014 till ett måste för alla friidrottsintresserade.
Bakre halvan av boken innehåller års- och genom-tiderna-bästa-listor för Världen, Norden och Sverige – utomhus såväl som inomhus. Allt detta kompletteras av en omfattande rekordavdelning som är den mest omfattande i bokens historia.

FRIIDROTT är Sveriges enda årsbok om den olympiska huvudidrotten och vänder sig till alla som är intresserade av friidrott – aktiva, ledare, tränare och de rena fantasterna. Årsboken är en utmärkt hjälp i TV-soffan och ett suveränt uppslagsverk när det gäller svensk, nordisk och internationell friidrott.

Ur innehållet i Friidrott 2014
• Abeba Aregawis fantastiska debut för Sverige
• Allt om VM i Moskva
• Det blågula medaljregnet i Göteborg
• Irene Ekelunds internationella genombrott
• Analys av de många dopingavslöjandena
• Diamond League och Folksam GP
• Rankingen, landskamperna och SM
• Resultaten, statistiken och rekorden
• Års- och genom-tiderna-bästa-listor för Sverige, Norden och Världen

488 sidor, 363 illustrationer,
hårdband, 170x240 mm
ISBN 978-91-981259-0-0

Årsboken FRIIDROTT ges ut av Friidrottsförlaget TextoGraf.com och detta är den 54:e årgången sedan starten 1961. Redaktör är sedan 2007 Jonas Hedman.

Tipsa gärna dina friidrottskamrater om årsboken FRIIDROTT och denna webbplats, www.textograf.com. Sveriges enda årsbok om friidrott vill så klart nå ut till så många som möjligt!

Pris: 495 kr (inkl. moms plus porto)

Föreningserbjudande
Köp 10 ex av FRIIDROTT 2014 så får du 2 kostnadsfritt! Du betalar då 3950 kr (inkl moms plus porto) och sparar 1000 kr.
Eller köp 5 ex så bjuder vi på ett. Du betalar då 1980 kr (inkl moms plus porto) och sparar 495 kr.

Beställ äldre årgångar
Vi har de flesta årgångar från åren 1961–2013 i lager som går att beställa från Friidrottsförlaget TextoGraf.com: order@textograf.com

Info about FRIIDROTT 2014 in English.


Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy