World's Greatest in Athletics

Sverige-Bästa 2019

Allt om friidrottsåret i siffror

Av Jonas Hedman, A. Lennart Julin, Rooney Magnusson och Bo Nordin

2019 var ett riktigt framgångsrikt friidrottsår och resulterade i bland annat guld och silver på VM i Doha tack vare Daniel Ståhl i diskus och Armand Duplantis i stav. För 47:e året i rad sammanfattas friidrottsåret i detta format i boken Sverige-Bästa som innehåller detaljerade årsbästalistor för seniorer, juniorer och ungdomar. Lägg till det svenska rekord och de tio bästa seniorerna genom tiderna i alla standardgrenar. Nytt är genom-tiderna-listor inomhus.
Omslaget pryds av Kalle Berglund som satte fem svenska rekord på medeldistans varav tre på 1500 m där höjdpunkten var niondeplatsen på 3:33.70 i VM-finalen i Doha. Han slog Johnny Krons 34 år gamla svenska rekord på löpningens blå band och Anders Gärderuds över fyra decennier gamla notering på 1 engelsk mil genom att göra 3:53.83.
Totalt åstadkom Kalle tio tider under 3:40 vilket bara en annan svensk lyckats med under en hel karriär. Dessa och alla andra toppnoteringar finns i Sverige-Bästa 2019.

Bragdinsats av Angelica Bengtsson
VM-finalen i stav blev riktigt spännande där Angelica Bengtsson bröt staven men ändå satte svenskt rekord i hoppet efter.
Bättre lyckade hade Armand Duplantis som två gånger klarade sex meter och i tog VM-silver på samma höjd som vinnare. På allra högsta nivå presterade även Daniel Ståhl som efter en lysande säsong tog guld i Doha och blev Sveriges blott tredje världsmästare på herrsidan.

100-djupa seniorlistor
Sverige-Bästa är Svenska Friidrottsförbundets officiella årsstatistik och innehåller till skillnad från listorna på friidrott.se och den kostnadsfria statistiken på friidrottsstatistik.se de 100 bästa i alla standardgrenar för seniorer och 20-djupa junior- och ungdomslistor. Detta i form av detaljerade tabeller där det förutom resultat, namn, förening, plats och datum också finns information om födelsedatum, placering i tävlingen, vinduppgift och tidigare bästa resultat. Lägg till det de 30 bästa resultaten i alla standardgrenar.

TextoGraf Förlag ny utgivare
Nytt är också att TextoGraf Förlag tar över utgivningen från Svenska Friidrottsförbundet från och med 2019 men upplägg och format är detsamma som tidigare.
Att Sverige-Bästa 2019 kommer ut sent beror på att Corona-pandemin men målet är att hitta tillbaka till den ordinarie utgivningsplanen. Så vill du ha det samlade friidrottsåret i siffror mellan två pärmar och förlänga din samling av Sveriges äldsta friidrottsstatistiska årsbok så beställ Sverige-Bästa 2019 nu.
Saknar du någon årgång så hör av dig så försöker vi hjälpa till.

Sverige-Bästa 2019
• 302 sidor, 148x210 mm (A5), mjukband
• 100-djupa årsbästalistor för seniorer
• 20-djupa listor för juniorer och ungdomar
• Genom-tiderna-listor för seniorer ute och inne i alla standardgrenar (10-djupa)
• Svenska rekord
ISBN 978-91-985231-3-3

Utgivare av Sverige-Bästa 2019 är TextoGraf Förlag, tidigare Svenska Friidrottsförbundet. Detta är den 47:e årgången i detta format sedan starten 1973.

Tipsa gärna dina friidrottsvänner om Sverige-Bästa och denna webbplats, www.textograf.com.

Vill du beställa äldre årgångar av Sverige-Bästa? Skicka ett mejl till jonas.hedman@textograf.com

Pris: 299 kr (inkl. moms plus porto)


Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy