World's Greatest in Athletics

Stora Grabbar & Tjejer 90 år

Möt friidrottsstjärnor från då och nu

Av Anne-Marie Nenzell (redaktör)

I Jubileumsboken 90 år möter läsaren 123 biografier och foton på de som erövrat friidrottens hederstecken från början av förra seklet till nutid. Dessutom finns en förteckning över alla 576 friidrottare som fått hederstecknet sedan starten 1928.

Det var för 100 år sedan ett hederstecken instiftades för friidrott med eget vapenmärke och gratis inträde på alla friidrottstävlingar som belöning. Meritpoäng krävdes och krävs för att erövra hederstecknet kallad då som nu för Stora Grabbar.

Kamratföreningen bildad 1931
När de första hederstecknen delades ut kläckte de utnämnda själva idén om att bilda en kamratförening. 1931 hölls det första årsmötet och det är grunden för jubileet och framtagande av jubileumsboken, en uppdaterad version av boken Stora Grabbarna 75 år. Sedan dess har föreningens namn ändrats till Friidrottens Stora Grabbar & Tjejer.

Denna kavalkad av stjärnor från dåtid till nutid kan synas väl omfångsrik. Men idrottare med kompetenser på internationell toppnivå kommer inte fram ofta. Statistiskt sett kommer en per år att nå stjärnstatus och, erfarenhetsmässigt, tre till sex per år att bli innehavare av hederstecknet Stor Grabb.

Kriteriet för boken att de presenterade skulle ha tagit individuella medaljer, haft fina placeringar internationellt och varit dominerande i sin gren i Sverige. Så under föreningens 90 år, med friidrottare som var aktiva ända från 1900-talets början, är antalet i vår bok logiskt. Det är alltså med stolthet som vi presenterar vår Jubileumsbok.

Friidrottens Stora Grabbar och Tjejer 90 år
• Utgiven 24 juni 2021
• 131 sidor, 210x297 mm (A4), mjukband
• Biografier och bilder på 123 av de 576 friidrottare som fått hederstecknet.
Redaktionskommitté: Anne-Marie Nenzell, Bertil Wistam och Elisabeth Fredriksson.

Jubileumsboken är skriven av Föreningen Stora Grabbar & Tjejer som också givit ut den. Den kan beställas via länken nedan. Kontaktperson: Anne-Marie Nenzell

Pris: 250 kr (inkl. moms plus porto)


Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy