World's Greatest in Athletics

Om Jonas Hedman

Jonas är född 1972 och bor och arbetar i Trångsund söder om Stockholm. Han är huvudsakligen inriktad på journalistik där den grafiska branschen och idrott är specialområden men där grafisk produktion och publishing också har centrala roller. Jonas har jobbat som förlagsredaktör på Strömbergs/Brunnhages Förlag (1991–97), på tryckeri- och prepressföretag och var 2006 webbredaktör för EM i friidrott i Göteborg. Han har två examina i grafisk teknik:

- MS in Print Media från Rochester Institute of Technology, USA (2003)
- BS in Printing Technology från Högskolan Dalarna, Borlänge (2001)

I övrigt bland annat Poppius Journalistskola (2005–2007).

Det grafiska området
Jonas har skrivit om grafisk teknik sedan 1998. Bland annat för tidningarna Grafiskt Forum, AGI (Aktuell Grafisk Information), Media Grafica och Kunskapsbrevet inom områden som färgstyrning, arbetsflöden, management och teknik. Han skriver om företag i branschen, intervjuar grafiska profiler, bevakar evenemang och har behandlat området forskning/utbildning ur en rad olika synvinklar.

Jonas håller också föredrag inom olika delar av det grafiska området.

När det gäller grafisk produktion och layout har han producerat en mängd publikationer – allt från tidningar och böcker till foldrar, broschyrer och verksamhetsberättelser.

Övrigt
• Sekreterare i Svenska ingenjörsföreningen för Grafisk och Medieteknik (SiGt) 2004–2007

Examensarbete (thesis) i grafisk teknik från RIT 2003:
  - Thesis: A Study of Company-initiated Training in US and Swedish Printing Firms Relative to Prepress, Press and Finishing Operations (6.4 MB; dec 2003)

Det idrottsliga området
På det idrottsliga området har Jonas varit verksam sedan 1989. Han har bl a skrivit för Idrottsboken (1992– …), Olympiaboken (1992– …), tidningen "Friidrott", Svenska Friidrottsförbundets webbplats, internationella friidrottsförbundets webbplats och den amerikanska friidrottstidningen Track & Field News.
Jonas är författare till boken "EM i friidrott i Göteborg 2006" (Sportförlaget) och var redaktör för boken "Friidrotts-VM i Göteborg 1995" (Strömbergs/Brunnhages Förlag). På eget förlag har han givit ut jubileumsskrifterna "Södertörns FF 10 år" (1996) och "Österhaninge IF 50 år" (2002).
Jonas ingår i tidningen Friidrottarens redaktionsråd och har också rapporterat från friidrottstävlingar för Radiosportens räkning.

Övrigt
• Styrelseledamot och webbmaster i Spårvägens Friidrottsklubb

Medlemskap
• ATFS – Association of Track & Field Statisticians, den internationella friidrottsstatistiker-organisationen
• TAFWA – Track And Field Writers of America
• SKS – Sportjournalisternas Klubb Stockholm
• SVIF – Sveriges Idrottshistoriska Förening
• SOF – Sveriges Olympiahistorikers Förening

- Legitimerad förbundsdomare i friidrott (2002)
- Av Svenska Friidrottsförbundet utbildad Teknisk Ledare (2005)

Jonas har tidigare varit ledamot i friidrottsföreningarna Södertörns FF och Österhaninge IF.

Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy