World's Greatest in Athletics

100 år i landslagsdräkt

Boken om Sveriges friidrottslandskamper

Av Jonas Hedman och Erik Wiger

Boken är under produktion. Finnkampen startade 1925 och är den enda idag levande årliga landskampen i friidrott. Men Sverige gjorde sin första friidrottslandskamp redan tolv år tidigare – mot Belgien i Bryssel den 13 juli 1913 och sedan dess har landslaget gjort mer än 250 landskamper på herrsidan och drygt 170 på damsidan. Alla dessa, plus junior- och ungdomskamperna, presenteras nu i ett unikt bokverk på närmare sexhundra sidor.
Boken är under produktion och innefattar samtliga Sveriges åttahundra landskamper i text, bild och siffror. Finnkampen, Europacupen, Lag-EM och alla andra möten med de totalt 40 nationer våra landslag mött under hundra år.

”100 år i landslagsdräkt” är indelad i kapitel år för år som sammanfattar respektive landskampsår i krönikeform illustrerad med de mest intressanta ögonblicken. Det följs av en siffermässig summering i form av alla resultat – landskamp för landskamp, gren för gren – svenskarna såväl som alla motståndare.
Att Sverige har mött Finland, Norge, Danmark och Storbritannien vid flera tillfällen är allmänt känt. Men vi har även tävlat mot Japan, Iran, USA och Kanada och mötte Tyskland och Finland i Helsingfors mitt under brinnande världskrig 1940. En landskamp som så här drygt 70 år senare känns helt osannolik. Hur kunde en sådan landskamp över huvud taget kunde komma till stånd med tanke på läget i Europa?

En krigsrelaterad landskamp är också Sveriges andra – den mot Ungern den 28–29 juni 1914. Samma dag som startskottet small för första löpgren i Budapest fyrade serben Gavrilo Princip av de revolverskott med vilka ärkehertigen och kronprinsen Franz Ferdinand av Österrike och dennes hustru dödades i Sarajevo. Mer känt som ”Skotten i Sarajevo” som utöste den så kallade svarta veckan som följdes av utbrottet av första världskriget.
När den svenska truppen reste hem från Budapest, som bara ligger 40 mil från Sarajevo, såg de truppförflyttningar när de passerade gränserna. Denna – och många andra historier av de mest skiftande slag – finns att läsa i ”100 år i landslagsdräkt”.

Den första officiella damlandskampen blev inte verklighet förrän 1947 – mot Danmark i Hälsingborg där danskorna vann – och det var inte förrän 1962 som det blev en självklarhet att Finnkampen arrangeras på samma plats samtidigt för män och kvinnor.
Allra mest intensivt var landskampsutbytet i slutet på 60- och början av 70-talet. Hösten 1970 genomfördes en resa till Nordamerika under vilken Sveriges herr- respektive damlandslag mötte Kanada två gånger – i Edmonton respektive Victoria. Herrarna vann båda kamperna medan damerna i Edmonton bara vara en enda poäng från att ordna svensk dubbelseger. Det året gjorde Sverige sju landskamper för män och lika många för kvinnor.

”100 år i landslagsdräkt” beskriver en intensiv och viktig period i friidrottshistorien då landskamperna var en stor och viktig del av säsongen för de bästa aktiva. Man åkte på turnéer i Europa och mötte flera landskamper och så sent som 1951 och 1952 delades Svenska Dagbladets guldmedalj ut till friidrottare just för avgörande insatser i landskamper.
Vem har gjort flest landskamper genom tiderna? Vem har flest starter? Vem är äldst respektive yngst i landslaget genom tiderna? Och vilket är Sveriges minsta segermarginal?
Svaren hittar du i ”100 år i landslagsdräkt” – en unik bok som dokumenterar om epok i friidrottshistorien då lagmomentet verkligen stod i fokus.

Ur innehållet
• Sveriges samtliga friidrottslandskamper under hundra år för män, kvinnor, juniorer och ungdomar.
• Porträtt på de största i landslagen genom åren.
• Klassikern Finnkampen.
• Europacupen och Lag-EM.
• Alla grenresultat från Sveriges samtliga åttahundra landskamper.
• Personindex med alla de 2300 svenskar som gjort en landskamp.

582 sidor, 210x270 mm, rikt illustrerad, hårdband.
Boken är under produktion.

Beställ ditt ex så snart som möjligt eftersom endast en begränsad upplaga kommer att tryckas. Förhandsbeställning görs genom att skicka ett
mejl till order@textograf.com

Pris: 798 kr (inkl. moms plus porto)

Erik Wiger har jobbat i många år med att sammanställa den svenska landskampshistorien och tillsammans med Jonas Hedman ger han nu ut boken om Sveriges friidrottslandskamper. Detta blir första gången som alla landskamper och grenresultat publiceras i samlad form i detta format.


Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy