World's Greatest in Athletics

Framgångsrik försäljning vid SM i Sollentuna

20 Jul, 2006 Efter 21 års letande av uppgifter och ett års slutproduktion levererades till sist boken ”SM i friidrott 1896–2005” till SM i Sollentuna lördagen den 15 juli 2006. Och försäljningen gick bra i solskenet på ”Vallen”.  

Försäljningen skedde i ett tält alldeles vid ingången till Sollentunavallen och Erik Wiger fick signera många ex. Alla 36 SM-vinnare fick boken i pris. Bland dem märks Stefan Holm (höjd), Anna Söderberg (diskus), Bengt Johansson (slägga), Robert Kronberg (110 m häck), Camilla Johansson (tresteg), Carolina Klüft (längd), Kajsa Bergqvist (höjd), Mattias Claesson (800 m), Mustafa Mohamed (3000 m hinder), Jenny Kallur (100 m häck), Johan Wissman (200 m), Alhaji Jeng (stav) och Christian Olsson (längd).

Stefan Holm vann sin nionde raka titel i höjd på fredagskvällen men fick inte med sig boken hem till Karlstad. Anledningen var den försenade leveransen från tryckeriet.
– Men jag vill väldigt gärna ha den så skicka den gärna med någon Göta-ledare, sa Stefan efter tävlingen. Några dagar senare fick hand boken i samband med presskonferensen till Götagalan.

Anna Söderberg vann sitt 14:e raka SM-guld i diskus och var över åtta meter före tvåan. På lördagen kom hon upp till tältet och införskaffade ytterligare ett ex:
– Det är till min pappa, förklarade hon.
Staffan Strand vann SM på Sollentunavallen 1995 och blev nu tvåa bakom Stefan Holm på 2.25 och kvalade därmed in till EM i Göteborg. Efter tävlingen kom han och köpte ett ex av boken.

Bokens frontfigur, Robert Kronberg, var säkerheten själv på korta häcken på söndagen och vann sin tionde raka SM-titel. Robban beställde boken veckan före SM men kunde alltså avboka beställningen sedan han sprungit till sig ett ex!

Släggkastaren Bengt Johansson kunde, trots hårt motstånd av Hässelbys Mattias Jons, vinna sitt sjunde raka guld. Det var på fredagen då boken ännu inte levererats men han fick den på posten veckan efter.

Det var gott om gamla mästare på Sollentunavallen under helgen och det var flera som tog tillfället i akt och införskaffade boken. OS-åttan och tiofaldige SM-medaljören på 1500 m, Ingvar Ericsson, var en av dem. Fyrfaldigen SM-ettan i stav på 60-talet – Tapio Mertanen – en annan. ”Stickan” Pettersson, med tre raka OS-placeringar bland de fem bästa och åtta SM-guld i höjd, köpte boken i samband med Stora Grabbars årsmöte på söndagsförmiddagen. Det gjorde även den sexfaldige mästaren på 400 m häck på 60-talet, Leif Librand, och långsprintern Bengt-Göran Fernström. På lördagen kom tiokamparen Kjell Tånnander till tältet och införskaffade ett ex. Kjell var bland annat EM-trea i Bern 1950 och förekommer på en rad ställen i boken liksom hans två döttrar Kristin och Annette.

Fr v Stig Gustafson, Erik Wiger och Jonas Hedman. Stickans bok
"Friidrottens först och störst", som kom ut 1975, var en stor anledning till att Erik började sin forskning 1984.

Fr v Göran Lenz, Tommy Berlin och Hasse Sjögren som levererat huvuddelen av bilderna i boken.
Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy