World's Greatest in Athletics

Två annorlunda hjältar

Maratonlöparna John Svanberg och Thore Enochsson

Av Erik Wiger

"Två annorlunda hjältar" är berättelsen om två osedvanligt talangfulla men bohemiska maratonlöpare som troligen aldrig nådde upp till sin fulla kapacitet. John Svanberg (1881–1957) hade sin glansperiod i början av 1900-talet och blev trefaldig OS-medaljör i långdistanslöpning. Thore Enochsson (1908–1993) var aktiv på 1930-talet och nådde sin största framgång i EM-premiären i Turin 1934 då han tog silver i maraton.

John Svanberg var en glad och charmerande slarver som periodvis tränade och tävlade flitigt. Däremellan ägnade han sig under långa perioder åt öl, sprit och glada vänners lag. Även när det gällde ekonomi var han en slarver vilket bland annat ledde till att han pantsatte flera av sina idrottspriser och senare livstidsdiskvalificerades för att ha tjänat pengar på sin löpning. Det ledde till att han satsade på en proffskarriär i USA på 1910-talet. En karriären som blev lyckosam.

Thore Enochsson var en löpare med enorma förutsättningar. Men han hade också ett asocialt sätt och var då och då även kriminell. Han bodde huvudsakligen i Stockholm men flyttade otaliga gånger och var vissa perioder registrerad som "utan känd hemvist" vilket betydde att han saknade bostadsadress.

"Två annorlunda hjältar" är ett idrottshistoriskt dokument som ingående beskriver hur livet kunde te sig för en idrottsman för 100 respektive 70 år sedan. Men det är också en sociologisk skildring av det svenska samhället i början av förra seklet.

116 sidor, 210x297 mm, 17 illustrationer, hårdband.

Pris: 199 kr (inkl. moms plus porto)

Erik Wiger (född 1941) är idrottshistoriker specialiserad på friidrott. Han har tidigare givit ut "Stora grabbar och tappra kämpar" (SWE-sport Förlag, 1996) och "Svenska Mästerskapen i friidrott 1896–2005" (TextoGraf Förlag, 2006).


Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy