Årsboken Friidrott 2010
50:e årgången
Av Jonas Hedman
VM i Berlin var den stora höjdpunkten under det efterolympiska året 2009 och precis som i OS i Peking stod Usain Bolt för den främsta underhållningen. Med 9,58 på 100 m och 19,19 på dubbla distansen tog han åter dubbla guld och förbättrade sina världsrekord ytterligare. Hela 201 nationer var representerade i Berlin och vid sidan av Bolts prestationer sattes det också ett tredje världsrekord.
Usain Bolt är friidrottens megastjärna nummer 1 och varje steg han tar följs av en hel idrottsvärld. 2009 sprang han 32 lopp och vann samtliga. Det resulterade i att han rankades som världens främste friidrottare för andra året i rad. Med sin karisma och sitt avslappnade uppträdande är det svårt att tänka sig en bättre representant för friidrotten.
För svensk del var 2009 inget av de bättre åren men 2000-talets fantastiska första decennium avslutades ändå med mästerskapsmedalj nummer 67 och 68. Dessa kom på inne-EM i Turin där Johan Wissman tog guld på 400 m och Mattias Claesson brons på 800 m. Positivt var också de sju medaljerna i junior- och ungdomsmästerskapen varav två guld i ungdoms-VM.
2009 var också året då Christian Olsson återkom till tävlingsbanorna på allvar och åter hoppade över 17 meter i tresteg. Med 17,24 parkerade han på sextonde plats i årsstatistiken och visade att han fortfarande har mycket att ge.
Om Christian och allt annat som hände på den internationella och nationella friidrottsscenen kan man läsa i ”Friidrott 2010” – Sveriges enda årsbok om den olympiska huvudidrotten.
Med alla texter, bilder, resultat och statistik är ”Friidrott” ett fantastiskt uppslagsverk. Från VM och inne-EM presenteras samtliga resultat medan de handlar om de tre bästa plus nordbor i junior- och ungdomsmästerskapen. De åtta bästa finns med från alla SM-tävlingar och det gäller från och med denna bok även JSM och USM – utomhus såväl som inomhus. Det gör boken till ett utmärkt dokumentation för inte minst alla friidrottsföreningar.
”Friidrott 2010” är den 50:e årgången sedan starten 1961. Jubiléet uppmärksammar vi med några tillbakablickar på det gångna halvseklet där bland annat bokens grundare Nils Lodin intervjuas liksom de två efterföljande redaktörerna.
Även Ingvar Ericsson – tiofaldig SM-medaljör och svensk rekordhållare på 1950-talet – intervjuas. Han gjorde 3.41,2 på 1500 m då han slog Dan Waern i ett uppmärksammat lopp i Göteborg 1956 och berättar om hur det var på kolstybbens förlovade tid. Både hans barn och barnbarn tävlade på medeldistans på elitnivå och han har prenumererat på årsboken Friidrott ända sedan starten.
Den moderna friidrotten har funnits i drygt hundra år och under hälften av dessa har årsboken FRIIDROTT dokumenterat den olympiska huvudidrotten nationellt såväl som internationellt. Det är något vi kommer att fortsätta med!
Ur innehållet i Friidrott 2010:
• Allt om VM i Berlin och inne-EM i Turin
• Christian Olssons återkomst
• A. Lennart Julin om ”Då allting började”
• Golden League och IAAF Grand Prix
• Rankingen, landskamperna och SM
• Resultaten, statistiken och rekorden
• Års- och genom-tiderna-bästa-listor för Sverige, Norden och Världen
Titeln på denna bok är "FRIIDROTT 2010" vilket kan tyckas lite märkligt eftersom den föregående bär namnet 2008. Förklaringen är att vi från och med 2010 återgår till den ursprungliga titelsättningen där utgivningsåret styr.
Årsboken ”Friidrott” ges ut av TextoGraf Förlag och ”Friidrott 2010” är den 50:e årgången sedan starten 1961. Redaktör är sedan 2007 Jonas Hedman. Jubileumsårgången är den klart mest omfångsrika och välillustrerade av alla.
Hårdband, 462 sidor, 170x240 mm, 223 illustrationer
ISBN 978-91-977146-5-5
Pris: 395 kr (inkl. moms plus porto)
|