World's Greatest in Athletics

Friidrottens främsta män

Av Jonas Hedman

"Friidrottens främsta män" är en unik biografibok där 19 av Sveriges bästa friidrottare genom tiderna porträtteras i text, bild och siffror på ett sätt som aldrig gjorts förut. Här berättar de själva om sin uppväxt, den första kontakten med idrotten, de stora ögonblicken, motgångarna och träningen som gjorde dem till nummer 1.
Läs om Johan Wissman, Christian Olsson, Anders Gärderud, Patrik Sjöberg, Kjell Isaksson, Ricky Bruch, Mattias Sunneborn med flera.
Urvalet av namn är baserat på en aldrig tidigare gjord ranking där de fem bästa manliga svenska friidrottarna i varje mästerskapsgren bedömts utifrån mästerskapsmeriter, rekord, och resultatnivå. Totalt finns över nittio namn med i de tjugo grenrankingarna.
Vem är egentligen vår främste 5000 m-löpare genom tiderna? Är Johan Wissman rankade etta på 200 m? Och vem toppar tiokampsrankingen?

"Friidrottens främsta män" är i första hand en biografibok men speglar också på ett ingående sätt sportens enorma utveckling under 100 år. Från kolstybb, startgropar och manuell tidtagning till allvädersbanor, startblock och eltidtagning. Från spjutkastaren Eric Lemming som i början av 1900-talet också bidrog mycket till friidrottens utveckling rent organisatoriskt till 2000-talets Christian Olsson som tävlar i en helt annan tidsålder där de bästa lever gott på sin idrott.

I "Friidrottens främsta män" finns aldrig tidigare publicerade faktauppgifter om våra bästa friidrottare i form av bland annat resultatutveckling, mästerskapsmeriter och 25-bästa-snitt. Visste du till exempel att stavhopparen Kjell Isaksson gjort över 600 stavtävlingar av vilka 418 var över fem meter?
De 19 kapitlen kompletteras av ett personregister innehållande över 700 namn.

Författaren Jonas Hedman (född 1972) är en av Sveriges främsta experter på friidrott. Han medverkar regelbundet i bland annat Idrottsboken, Olympiaboken, tidningen Friidrottaren och på Svenska Friidrottsförbundets webbplats friidrott.se. Friidrottens främsta män är hans fjärde bok.

Hårdband, 432 sidor, 170x240 mm, över 160 illustrationer.
ISBN 978-91-977146-0-0.

Pris: 299 kr (inkl. moms plus porto)


Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy