World's Greatest in Athletics

Årsboken Friidrott 2020

Allt om friidrottsåret 2019

Av Jonas Hedman

Daniel Ståhl stod för en fantastisk bedrift då han vann VM-titeln i diskus i Doha och blev Sveriges sjunde världsmästare i friidrott utomhus. Daniel toppade även världsstatistiken för fjärde året i rad och där han med svenska rekordet 71,86 avancerade till fjärde plats på genom-tiderna-listan.
Vid årets slut rankades Daniel som världens tredje bästa manliga friidrottare av tidningen Track&Field News. Ingen annan svensk friidrottare har rankats högre.

Armand "Mondo" Duplantis hade också ett bra år som bland annat innehöll VM-silver i stav på samma höjd som vinnaren. Inte illa av en kille som inte fyllt 20 år.

VM i Doha och inne-EM i Glasgow var två av årets höjdpunkter där förstnämnda mästerskap resulterade i en fantastisk final på kvinnliga 400 m häck. Där vann USA:s Dalilah Muhammad på världsrekordet 52,16 just före landsmaninnan Sydney McLaughlin. Vi fick också se nytt europarekord på 1500 m av Nederländernas Sifan Hassan med 3.51,95. Och inte minst guld för Daniel Ståhl i diskus och silver för 19-årige Armand Duplantis i stav.

I FRIIDROTT 2020 finns allt om våra bästa friidrottare, alla landskamper och SM-tävlingar. Landskampsåret innehöll bland annat blågul dubbelseger i både Finnkampen och Nordenkampen inomhus.

Friidrotts-SM arrangerades i Karlstad och resulterade fem nya mästerskapsrekord. Dessutom dubbelvinnare i sprint för IF Götas Henrik Larsson och Spårvägens Irene Ekelund.

FRIIDROTT är Sveriges enda årsbok om den olympiska huvudidrotten och vänder sig till alla som är intresserade av löpning, hopp och kast. Den är också ett suveränt uppslagsverk när det gäller svensk, nordisk och internationell friidrott.

Ur innehållet i Friidrott 2020
• Daniel Ståhl Årets friidrottare i Sverige
• Karsten Warholm och Dalilah Muhammad världens bästa friidrottare
• Allt om VM i Doha och inne-EM i Glasgow
• Daniel Ståhl världens tredje bästa manliga friidrottare
• Angelica Bengtssons stavbragd i VM-finalen
• Diamond League och Folksam GP
• Rankingen, landskamperna och SM
• Resultaten, statistiken och rekorden
• Års- och genom-tiderna-listor för Sverige, Norden och Världen

422 sidor och 258 illustrationer:
- hårdband, 170x240 mm
- ISBN 978-91-985231-5-7

Årsboken FRIIDROTT ges ut av Friidrottsförlaget TextoGraf.com och detta är den 60:e årgången sedan starten 1961. Redaktör är sedan 2007 Jonas Hedman.

Tipsa gärna dina friidrottskamrater om årsboken FRIIDROTT och denna webbplats, www.textograf.com. Sveriges enda årsbok om friidrott vill så klart nå ut till så många som möjligt!

Pris: 495 kr (inkl. moms plus porto)


Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy