World's Greatest in Athletics

Årsboken Friidrott 2019

Allt om friidrottsåret 2018

Av Jonas Hedman

Ett historiskt ögonblick var det som ägde rum på Olympiastadion i Berlin den 12 augusti då 18-årige Armand ”Mondo” Duplantis satte tre juniorvärldsrekord i stav på väg mot EM-titeln på fantastiska 6,05. Resultatet placerade honom tvåa genom tiderna utomhus och är en av de främsta svenska prestationerna någonsin.
Armand vann bland mycket annat även junior-VM i Tammerfors och sin första Diamond League-seger då han inför en begeistrad hemmapublik på Bauhaus-galan på Stockholms Stadion besegrade världsmästaren Sam Kendricks.

Vår diskusstjärna Daniel Ståhl fortsatte att prestera på högsta nivå och tog EM-silver. Det följde han upp med att sätta världsårsbästa för tredje året i rad – 69,72 – på SM i Eskilstuna. Lägg till det 800 m-löparen Andreas Kramer som också tog EM-silver och förbättrade sitt eget svenska rekord till 1.45,03.

För årets främsta friidrottsprestation alla kategorier stod maratonlöparen Eliud Kipchoge när han i Berlin Marathon i september åstadkom den största världsrekordförbättringen på 51 år. Han sänkte rekordet med över minuten till 2.01.39.
Samma dag förbättrades ett annat fantastiskt rekord då Frankrikes Kevin Mayer noterade 9.126 poäng i tiokamp i Talance. En förbättring med hela 81 poäng. Ett lysande världsrekord satte även Kenyas Beatrice Chepkoech med 8.44,32 på 3000 m hinder – en förbättring med hela åtta sekunder.

EM i Berlin och inne-VM i Birmingham var årets höjdpunkter och på förstnämnda mästerskap chockade blott 17-årige norrmannen Jakob Ingebrigtsen med att vinna båda 1500 och 5000 m. Det är ett underbarn som tillsammans med Armand Duplantis mycket väl kan komma att dominera världsfriidrotten det närmaste decenniet.

I FRIIDROTT 2019 finns allt om våra bästa friidrottare, alla landskamper och SM-tävlingar. Landskampsåret innehöll bland annat ett dramatiskt avgörande i Finnkampen, svensk dubbelseger i både Nordenkampen inomhus och mångkampslandskampen mot Estland och Finland.

Friidrotts-SM arrangerades i Eskilstuna och resulterade i hela fem nya mästerskapsrekord. Dessutom fyra suveräna dubbelvinnare i Kalle Berglund, Daniel Ståhl, Hanna Hermansson och Linn Nilsson.

FRIIDROTT är Sveriges enda årsbok om den olympiska huvudidrotten och vänder sig till alla som är intresserade av löpning, hopp och kast. Den är också ett suveränt uppslagsverk när det gäller svensk, nordisk och internationell friidrott.

Ur innehållet i Friidrott 2019
• Armand Duplantis Årets friidrottare i Sverige
• Eliud Kipchoge och Caster Semenya världens bästa friidrottare
• Allt om EM i Berlin och inne-VM i Birmingham
• Världsårsbästa i diskus av Daniel Ståhl
• Framtidsnamnen Andreas Kramer och Simon Pettersson
• Diamond League och Folksam GP
• Rankingen, landskamperna och SM
• Resultaten, statistiken och rekorden
• Års- och genom-tiderna-listor för Sverige, Norden och Världen

408 sidor, 373 illustrationer,
- hårdband, 170x240 mm
- ISBN 978-91-985231-1-9

Årsboken FRIIDROTT ges ut av Friidrottsförlaget TextoGraf.com och detta är den 59:e årgången sedan starten 1961. Redaktör är sedan 2007 Jonas Hedman.

Tipsa gärna dina friidrottskamrater om årsboken FRIIDROTT och denna webbplats, www.textograf.com. Sveriges enda årsbok om friidrott vill så klart nå ut till så många som möjligt!

Pris: 495 kr (inkl. moms plus porto)


Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy