World's Greatest in Athletics

Sverige-Bästa 2020

Allt om friidrottsåret i siffror

Av Jonas Hedman, A. Lennart Julin, Rooney Magnusson och Bo Nordin

2020 var ett speciellt år på grund av Corona-pandemin men innehöll en rad världsklassprestationer av bland annat Armand Duplantis i stav, Daniel Ståhl i diskus och Khaddi Sagnia i längd. För 48:e året i rad sammanfattas friidrottsåret i detta format i boken Sverige-Bästa som innehåller detaljerade årsbästalistor för seniorer, juniorer och ungdomar. Lägg till det svenska rekord och de tio bästa seniorerna genom tiderna i alla standardgrenar utomhus och inomhus.

Nytt för 2020 är tio-bästa-listor genom tiderna även för 19-årsjuniorer ute och inne. Omslaget pryds av Khaddi Sagnia som gjorde sitt hittills bästa år med åtta längdtävlingar över 6.70 varav fyra längre än det fem år gamla utomhusperset 6.78. Som bäst 6.92 i Zagreb i september som innebar tangerat totalpers och tredje plats i världsstatistiken. Till Erica Johanssons 20 år gamla svenska rekord fattades bara sju centimeter.

Fantastiskt år av Armand ”Mondo” Duplantis
2020 var ett väldigt annorlunda år på grund av Covid-19 men innan pandemin bröt ut levererade Armand ”Mondo” Duplantis en sagolik inomhussäsong i stav som innehöll två världsrekord – 6.17 och 6.18. Inomhus-VM ställdes in på grund av smittrisken och följdes under våren och försommaren av ett knappt två månader långt tävlingsförbud för aktiva 19 år och äldre.
Men sedan kom tävlandet igång och ”Mondo” vann alla tävlingar han ställde upp i. I Rom den 17 september klarade han fantastiska 6.15 och blev därmed den stavhoppare som hoppat högst i världen både utomhus och inomhus.

Daniel Ståhl över 71 meter
Daniel Ståhl regerade vidare på diskustronen bevisat av seger i 18 av 20 tävlingar inklusive Finnkampen, SM och tio internationella galor. Två gånger överträffade han 70 meter med 71.37 i Sollentuna GP i augusti som höjdpunkt vilket gjorde honom till statistisk världsetta för femte året i följd.

48:e årgången
I Sverige-Bästa 2020 finns alla de bästa resultaten av Mondo Duplantis och Daniel Ståhl plus hundratals andra friidrottare. Boken är Svenska Friidrottsförbundets officiella årsstatistik och innehåller till skillnad från de kostnadsfria listorna på friidrottsstatistik.se de 100 bästa i alla standardgrenar för seniorer och 20-djupa junior- och ungdomslistor. Detta i form av detaljerade tabeller där det förutom resultat, namn, förening, plats och datum också finns information om födelsedatum, placering i tävlingen, vinduppgift och tidigare bästa resultat. Lägg till det de 30 bästa resultaten i alla standardgrenar.

Unik sifferdokumentation
Upplägget i Sverige-Bästa 2020 är detsamma som i tidigare årgångar. Så vill du ha det samlade friidrottsåret i siffror mellan två pärmar och förlänga din samling – eller kanske skaffa din första årgång – av Sveriges äldsta friidrottsstatistiska årsbok så beställ Sverige-Bästa 2020 nu.
Saknar du någon årgång så hör av dig så försöker vi hjälpa till.

Sverige-Bästa 2020
• 310 sidor, 148x210 mm (A5), mjukband
• 100-djupa årsbästalistor för seniorer
• 20-djupa listor för juniorer och ungdomar
• Genom-tiderna-listor för seniorer ute och inne i alla standardgrenar (10-djupa)
• Nytt: Genom-tiderna-listor för 19-årsjuniorer ute och inne (10-djupa)
• Nytt: Mängdstatistik och analys över hur många som tävlade i friidrott 2020, hur många starter som gjordes mm.
• Svenska rekord
ISBN 978-91-985231-4-0

Utgivare av Svenska Friidrottsförbundets officiella årsstatistik Sverige-Bästa är sedan 2019 TextoGraf Förlag. Detta är den 48:e årgången i detta format sedan 1973.

Tipsa gärna dina friidrottsvänner om Sverige-Bästa och denna webbplats, www.textograf.com.

Vill du beställa äldre årgångar av Sverige-Bästa? Skicka ett mejl till jonas.hedman@textograf.com

Pris: 299 kr (inkl. moms plus porto)


Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy