Årsboken Friidrott 2018
Allt om friidrottsåret 2017
Av Jonas Hedman
När Daniel Ståhl på Sollentunavallen den 29 juni 2017 kastade 71,29 i diskus så var det inte bara världsårsbästa med bred marginal utan han slog även Ricky Bruchs klassiska svenska rekord från 1984 med tre centimeter. Det var en av många fantastiska prestationer som finns återgivna i FRIIDROTT 2018 – den enda svenska årsboken om den olympiska huvudidrotten.
Daniel tog även VM-silver i London och utsågs till Årets friidrottare i Sverige för första gången. Detta efter ett år som också innehöll två Diamond League-segrar och sju tävlingar över 68 meter.
Fascinerande var det också att följa supertalangen i stav, Armand ”Mondo” Duplantis, som ännu inte 18 år gammal förbättrade juniorvärldsrekordet till 5.90. Det var även nytt svenskt seniorrekord och placerade honom fyra på världsårsbästalistan för seniorer. Att han verkligen konkurrera med de bästa seniorerna visade han i två Diamond League-tävlingar där hans bästa placering var fjärdeplatsen i Eugene. ”Mondo” tog sig också till final i sitt första seniormästerskap som var VM i London där han slutade nia.
Antalet svenska mästerskapsmedaljer 2017 var sju och bland dem märks förutom Daniel Ståhls VM-silver samma valör på inne-EM i Belgrad för Kalle Berglund på 1500 m och Michel Tornéus i längd. I den serbiska huvudstaden tog Sverige också två silvermedaljer tack vare Austin Hamilton på 60 m och Angelica Bengtsson i stav.
Dessutom ordnade Meraf Bahta silver i terräng-EM och ultralöparen Johan Steene VM-brons i 24-timmarslöpning.
2017 var ett riktigt rekordår med hela tretton nya svenska rekord utomhus. Förutom Daniel Ståhl och Armand Duplantis sänkte Andreas Kramer den 14 år gamla 800 m-noteringen till 1.45,13, Michaela Meijer förbättrade Angelica Bengtssons stavrekord till 4,71 och Lovisa Lindh sprang 800 m på 1.58,77.
Till världens främsta friidrottare utsågs höjdhopparen Mutaz Essa Barshim och släggkasterskan Anita Wlodarczyk som båda vann VM-guld och tog sig obesegrade genom hela året. För Barshim handlade det om första topplaceringen medan Wlodarzcyk nådde den positionen för tredje gången på fyra år.
I FRIIDROTT 2018 finns allt om alla landskamper och SM-tävlingar. Landskampsåret innehöll bland annat en suverän dubbelseger i Finnkampen på Stockholms Stadion och seger i Lag-EM:s First League i Vasa vilket innebar avancemang till högsta serien 2019.
Friidrotts-SM arrangerades i Helsingborg och resulterade i två suveräna dubbelvinnare i Napoleon Solomon på långdistans och Meraf Bahta på medeldistans. Det sattes också ett mästerskapsrekord och två svenska juniorrekord.
FRIIDROTT är Sveriges enda årsbok om den olympiska huvudidrotten och vänder sig till alla som är intresserade av löpning, hopp och kast. Den är också ett suveränt uppslagsverk när det gäller svensk, nordisk och internationell friidrott.
Ur innehållet i Friidrott 2018
• Daniel Ståhls fantastiska år
• Barshim och Wlodarczyk världens bästa friidrottare
• Allt om VM i London och inne-EM i Belgrad
• Armand Duplantis tog klivet in i världseliten
• Usain Bolt – tidernas främste friidrottare?
• Diamond League och Folksam GP
• Rankingen, landskamperna och SM
• Resultaten, statistiken och rekorden
• Års- och genom-tiderna-listor för Sverige, Norden och Världen
432 sidor, 317 illustrationer,
- hårdband, 170x240 mm
- ISBN 978-91-981259-9-3
Årsboken FRIIDROTT ges ut av Friidrottsförlaget TextoGraf.com och detta är den 58:e årgången sedan starten 1961. Redaktör är sedan 2007 Jonas Hedman.
Tipsa gärna dina friidrottskamrater om årsboken FRIIDROTT och denna webbplats, www.textograf.com. Sveriges enda årsbok om friidrott vill så klart nå ut till så många som möjligt!
Pris: 495 kr (inkl. moms plus porto)
|