World's Greatest in Athletics

Högsta betyg av Aftonbladet

16 May, 2007 Aftonbladets sportbilaga "S" ger SM-boken högsta betyg. "En enorm mängd uppgifter och tilltalande layout" tycker Idrottsforum.org i sin recension. SM-boken har fått väldigt positiva omdömen både i Sverige och utomlands. Vi har samlat några av dem här.  

Sportmagasinet "S" gav fem av fem

16 jan 2007 Aftonbladets månadsmagasin om sport gav boken om SM i friidrott högsta betyg – fem "S"!

Dataövning blev en fullpoängare
16 jan 2007: SM i friidrott var länge den stora svenska tävlingen. Landskamperna mot Finland och andra nationer, det nordiska mästerskapet, olympiska spelen och EM (VM fanns inte före 1980-talet) i all ära. De svenska mästerskapen som oftast arrangerades på Stockholms Stadion var riktmärket, för de tävlande, för klubbarna, för publiken, för tidningar och radio.
Friidrott, eller allmän idrott som det benämndes tidigare, har alltid fascinerat genom möjligheten att jämföra. Likt skridsko är det en siffersport.
I mitten på 1980-talet skulle Erik Wiger lära sig hur en databas fungerar och började skriva in SM-vinnare. Men snart infann sig frågorna om silver och brons och annat. Många uppgifter saknades, protokoll var borta, protokoll var felaktigt införda, luckorna var stora. Erik Wiger ville ha svaren och med näst intill besatthet skred han till verket, nu utgivet på ett litet förlag i Stockholmsförorten Trångsund.

Frank Östergren
Aftonbladet


"Bilderna bidrar påtagligt till att göra boken attraktiv"

16 maj 2007: Den idrottsvetenskapliga webbtidskriften Idrottsforum.org presterade i maj den längsta recensionen av SM-boken.

"Den enorma mängd uppgifter som boken innehåller imponerar verkligen och den är trevlig att bläddra i. Inte minst till följd av en tilltalande layout med trespaltig text. Som uppslagsverk har den ett stort värde och skall lämpligen ingå i bokbeståndet hos alla dem som besitter ett djupt och brett intresse för idrott.
Illustrationerna består av 225 foton och två teckningar, vilka senare visar hur grenhopp och mellanhopp utfördes. Fotona är genomgående i svart-vitt. Eftersom de kronologiskt sett täcker nästan hela perioden och varierar betydligt i motivval bidrar de påtagligt till att göra boken attraktiv.
Genom sin databas besitter Erik Wiger en fantastisk kunskap inom området vilken han förmedlar till läsare via sin bok."

Lennart K. Persson
Historiska institutionen, Göteborgs universitet

Läs hela recensionen på Idrottsforum.org


"En bok som ger friidrottsälskare ståpäls"


1 feb 2007: Under rubriken "Idrotten närmar sig kulturen" recenserar Gunder Andersson SM-boken i februarinumret av tidningen Svensk idrott.

Ibland tillkommer böcker genom att en eldsjäl givit sig attan på det. Så är det med "Svenska Mästerskapen i friidrott 1896–2005" (TextoGraf Förlag) av Erik Wiger, som vann SM-brons på 3000 m hinder 1962. I 22 år höll han på att sammanställa 110 års SM-resultat i friidrott (guld-silver-brons), plus att han skrivit belysande texter och raggat ihop ett imponerande bildmaterial.
Det här är en bok som ger friidrottsälskare och statistikbitare ståpäls. Rent sociologiskt är det intressant att se hur friidrottens karta ständigt ritas om, medan fotbollen har större kontinuitet. Små orter dyker upp på stjärnhimlen, som Kil (Stefan Holm), Mellerud, Bengtsfors, Ununge, Kälarne, Knislinge, Umedalen, Nälden etc.
Man får också en tydlig bild av hur Stockholms friidrott avspeglar en minskad befolkning i innerstaden. En gång framträdande innerstadsklubbar som IK Göta, Matteuspojkarna, Westermalms IF, Kronobergs IK, IF Linnéa, Bellevue IK och IK Mode för numera en tynande tillvaro.
En given bok för dem som var med när SM i friidrott gick utanpå det mesta.

Gunder Andersson
Författare och frilansjournalist


"A Splendid book!"


22 sep 2006: I had only seen winners from the SWE championships before (from the '45 book and subsequent additions) - so seeing the top-3 is very
interesting - nice to see that even as far back as 1896 there were times for the top-3, a practise which didn't always apply in the UK until the 1950's - the picture of Strandberg on page 37 is interesting - obviously not the national championship as Osendarp is also in the shot. It is a splendid book!

Richard Hymans
British Athletics Journalist and Statistician


Gratulerar!


29 jul 2006: Erik, Du har gjort ett "hästjobb", ett pionjärarbete ingen tidigare vågat sig på – i varje fall inte vågat visa upp!
Jonas, Du har med fräscha ögon "styrt upp" och kompletterat grundmaterialet på ett ypperligt sätt!
Texter och faktarutor runt grunden, listorna över medaljörer, ger i de flesta fall kompletterande information. Ytterligare "grädde på moset" är "Mesta medaljörerna", de bästa medaljföreningarna och "Mästerskapsstandaret". Illustrationerna är väl valda och – inte minst
viktigt (!) – det finns klara och tydliga innehålls- och källförteckningar! En annan, mycket viktig detalj: Ni har fullständiga (nåja ...) klubbnamn och en förteckning över hemorter för föreningar vars namn inte automatiskt "avslöjar" hemorten.
Visst har jag smärre anmärkningar, men de förtar inte helhetsintrycket: En utomordentlig uppslagsbok!

Ove Karlsson
Sportjournalist och redaktör sedan mer än 40 år


1165 gram friidrottshistoria med extremt hög specifik vikt


18 jul 2006, www.friidrott.se: Svenska Friidrottsförbundet bildades 1895 och redan påföljande sommar genomfördes de allra första svenska mästerskapen. Lagom till Stora SM nr 111 i helgen presenterades den ultimata dokumentationen av de första 110 åren i form av boken "Svenska Mästerskapen i friidrott 1896-2005".
Och även om SM förstås inte är "allt" så är denna unika sammanställning av samtliga SM-medaljörer (alltså inte bara mästarna) med resultat en fantastisk spegling av svensk friidrotts utveckling under sitt första dryga sekel.
Man behöver inte heller vara sifferfantast för att ha stor behållning av boken. Man kan glömma resultaten och i stället simma runt i havet av kända och okända namn, njuta av alla bilderna eller bygga på sina historiska referensramar med hjälp av de korta artiklar som ger näringsrikt kött på statistikbenen.
Faktasamlaren Erik Wiger och redaktören Jonas Hedman har producerat 280 sidor svensk friidrottshistoria som är sådan att det känns svårbegripligt att man som intresserad av ämnet kunnat klara sig utan den ända till nu.

A. Lennart Julin
Webbredaktör friidrott.se


Mästarboken!


18 jul 2006: Verkligen en suverän bok!!! Borde finnas i varje familjs hem. Jag tycker det är speciellt kul att 1500 m-kapitlet huvudsakligen handlar om Patrik Johansson och inte om Gunder Hägg. Patrik är ju den meste medaljören. Min sambo, som inte alls är friidrottsintresserad, fastnade också i boken och hittade en gammal släkting som tog SM-brons på 400 m häck på 40-talet.

Anders Johrén
AIK-fantast och före detta höjdhoppare med ett personligt rekord på 2.12


En fantastisk bok!


”Jag har studerat ”SM i friidrott 1896–2005” sedan jag kom hem från årets SM. En suverän uppslagsbok för alla före detta friidrottare och dagens aktiva och ledare!!! Jag har rekommenderat den till flera löpare som finns med i boken.”

Sven-Åke Jåfs
Projektledare för Friidrottshögskolan i Dalarna


”En grym bok!”


Stefan Holm
Niofaldig svensk mästare i höjd


”Troligen en av de bästa idrottsböckerna som givits ut i Sverige.”

Sven-Ivar Jögård
Varberg
Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy