World's Greatest in Athletics

Videoklipp från några av de största ögonblicken

15 Dec, 2007 Christian Olsson, Patrik Sjöberg, Anders Gärderud och Ricky Bruch är alla porträtterade i boken Friidrottens främsta män. Alla satte världsrekord, tog medalj i OS och rankades etta i världen. Här är filmklipp från några av den svenska friidrottshistoriens största ögonblick.  

Christian Olssons inomhusvärldsrekord i tresteg 2004

På inomhus-VM i Budapest 2004 fick Christian på ett riktigt bra hopp i tredje omgången. Efter en fantastisk ansats, där han ser ut att vara 2,5 meter lång, kom den för Olsson typiska dubbla armföringen och sedan en halvhyfsad plankträff.
Men tredjesteget är grymt, vilket häng! Av Christians reaktion förstår man direkt att det är långt och när mätproceduren till slut är klar och 17,83 blinkar upp på tavlan så sträcker han armarna i luften och blir så där galet glad!
Patrik Sjöbergs världsrekord i höjd 1987

Patrik var 22 år då han 1987 ”fick på hela skiten” och gled över 2,42 i tredje försöket inför 19.000 åskådare på Stockholms Stadion. Publikens taktfasta klappande, den darrande ribban och den glädjetjutande Sjöberg i bädden efteråt – allt är klassisk svensk idrottshistoria!
Anders Gärderuds OS-guld på 3000 m hinder 1976

Den olympiska hinderfinalen i Montréal-OS 1976 är fortfarande mer än 30 år senare ett av de absolut mest spännande loppen genom tiderna. Det hade allt – hög fart, spänning och kamp om guldet ända in på upploppet! Och allt slutade med guld och världsrekord – 8.08,02 – för Anders Gärderud.
Ricky Bruchs förberedelser inför OS 1984

Två klipp från Stefan Jarls film ”Själen är större än världen” som handlar om Rickys Bruchs enorma satsning för att kvalificera sig för Los Angeles-OS 1984. Några veckor för mästerskapet sätter han svenskt rekord i diskus med 69,10 men får ändå inte göra resan till Los Angeles.
Under OS tränar han hemma mitt i natten med Bosse Hanssons referat från diskusfinalen i bakgrunden. Han äter hundratals piller och lyfter tusentals kilo skrot. På hösten förbättrar han sitt svenska rekord flera gånger, blir förste svensk över 70 meter och är i slutet av november bara millimetrar från världsrekordet. Han kastar 71,88 – två centimeter över världsrekordet – men är uppe några millimeter med tån på ringkanten och får röd flagg.
Ricky, 38, löptränar på den skånska slätten, lyfter skrot i gymmet, kastar diskus på Malmö Stadions kastplan och analysera träningen vid köksbordet.


Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy