World's Greatest in Athletics

Årsboken Friidrott 2011

29 Mar, 2011 Allt om friidrottsåret 2010 – så lyder den korta produktbeskrivningen av "Friidrott 2011".  

Årsboken Friidrott har kommit ut sedan 1961 och denna årgång är den mest innehållsrika och välillustrerade av de 51 som kommit ut – 58 artiklar, 299 illustrationer och hela 472 sidor!
Trots det så har redaktören Jonas Hedman lyckats få ut boken tre månader tidigare än 2010 och faktum är att detta utgivningsdatum bara överträffats en enda gång.
– Självklart känns det bra att ha boken klar i mars och det har också varit ett mål ända sedan 2007 då jag tog över utgivningen efter Göran Lenz. Men det är ett omfattande och tidskrävande arbete att skriva allt och sammanställa resultaten och statistiken, säger Jonas.
Endast vid ett tillfälle har årsboken kommit ut tidigare och det var i mitten av 60-talet då Nils Lodin var redaktör. Han lyckades ett år få ut boken före jul men det innebar så mycket jobb att han aldrig försökte igen. Det viktigaste är trots allt att allt väsentligt är med.
– Ur försäljningssynpunkt vore det förstås bra att komma ut till jul så att boken kunde fungera som julklapp. Men terräng-EM ligger i mitten på december och världsrankingen presenteras inte förrän kring nyår. Dessutom tar statistiken så mycket tid att sammanställa att 1 februari nog är det tidigaste det över huvud taget är möjligt att ha innehållet klart. Tryckning och bindning tar tre veckor så 1 mars skulle boken teoretiskt sett kunna levereras, säger Jonas.

FRIIDROTT 2011 har samma upplägg som de tre senaste böckerna där mästerskapen får stort utrymme. De största avdelningarna är EM i Barcelona (50 sidor), Diamond League (30 sidor) och SM-avsnittet (46 sidor). I bokens främre del finns bland annat personporträtt på 800 m-världsrekordhållaren David Rudisha, Blanka Vlasic (höjd), David Oliver (110 m häck), Emma Green (höjd), Angelica Bengtsson (stav), Mustafa Mohamed (3000 m hinder) och maratonlöparen Isabellah Andersson som också pryder omslaget.
För andra året i rad medverkar friidrottsoraklet A. Lennart Julin med en artikel där han skriver om hur han tror att friidrotten kommer att se ut 2060. Om årsboken FRIIDROTT finns med då – och i så fall kommer ut för hundrade gången – kan vi förstås inte garantera men TextoGraf Förlag är helt inställd på att fortsätta utgivningen. Redaktör Hedman har ju inte ens fyllt 40 …

Staffan Conrad

Mer om "Friidrott 2011" inklusive beställningsinformation
Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy