World's Greatest in Athletics

Stafett-SM 1: Dubbla svenska rekord av MAI

24 May, 2014 Stafett-SM på Sannerudsvallen i Kil inleddes på lördagen i mulet men kvavt väder och runt 18 grader. Höjdpunkten var kvinnliga 4x100 m där MAI redan i försöken förbättrade sitt eget ett år gamla svenska klubblagsrekord (45.22) med hela fyra tiondelar till 44.78 och sedan med ytterligare tre tiondelar till 44.44! Den nya rekordkvartetten heter Irene Ekelund, Linnea Killander, Daniella Busk och Pernilla Nilsson.  

– Målet var i första hand att vinna så rekordet var en bonus. Vi trodde inte att det skulle bli rekord redan i försöken och inte med så mycket. Vi sprang ju bra redan på stafett-SM i Huddinge förra året och när vi nu hade med Irene och Pernilla visste vi att det kunde gå ännu fortare, säger Linnea Killander.
Årets lag var alltså till 50 procent nytt eftersom Irene och Pernilla ersatt Josefin Magnusson respektive Pernilla Tornemark. Irene bor i Karlstad och har inte kunnat träna växlingar med laget men Linnea, Daniella och Pernilla är väl samkörda.
– Enda gången vi tränat växlingar ihop alla fyra var igår kväll, säger Linnea.
Rekordförbättringen är en av de största genom tiderna på distansen och faktum är att det bara fattas 0.73 till landslagsrekordet!
– Vi maxade aldrig växlingarna som stämde bra hela vägen, fortsätter Linnea.
Kampen om andraplatsen blev jämn och togs hem av Spårvägen som med 46.54 tog sitt tredje raka silver bakom MAI efter en bra slutsträcka av häckspecialisten Elin Westerlund. Hammarby var bara 0.05 efter och med Göta och Lidingö inom fyra tiondelar bakom.

M 4x100 m: Revansch för Ullevi
I duggregnet tog Spårvägen ledningen på första sträckan genom André Drummond men sedan kom Ullevi på yttern på andra tack vare David Sennung och höll undan till en drygt halvsekund stor seger på 40.54. Det blev riktigt jämnt på upploppet i silverfighten som MAI tog hem på 41.11 – blott 0.05 före Spårvägen som en stund tidigare klarat damsilvret med samma marginal. Öresund fyra på 41.40 och Hakarpspojkarna femma på 42.27.

M 4x800 m: Spårvägen försvarade guldet
Förstasträckan blev en jämn historia där sju av åtta lag var med in till första växlingen, bara Örebro hade släppt. På andra tog Hässelbys Rickard Gunnarsson kommandot och bara Spårets John Foitzik hängde på. Det blev snabbt 20 meters lucka till trean på andra varvet och Rickard växlade som etta, tiotalet meter före John och sedan fyra lag i klunga.
På tredjesträckan hade Hässelby Nacerddine Hallil och bakom honom jagade Spårvägens Kalle Berglund, 19, som var ikapp halvvägs efter 55 sekunder på första varvet. Och vid 600 m gick han förbi en trött Nacerddine. Kalle tryckte bra hela vägen in till växlingen och var då hela 20 meter före hässelbyaren som hade 60 sekunder på sitt andra varv.
Den unge Berglund, som seniorlandslagsdebuterade i vintras, avgjorde i praktiken tävlingen och dubble finnkampsvinnaren Johan Svensson kunde till synes enkelt vinna med 15-talet med på 7:32.59. Detta efter en sträcktid på låga 1:50. Bakom jagade Hässelbys Mattias Claesson och tog in lite upp till 650 meter men stumnade sedan. Någon fara för silvret var det dock aldrig för Hässelby som nådde målet på 7:35.14. Bronset till Tureberg på 7:36.61 före Hammarby, 7:42.21, och Turans andralag som kom i mål på 7:42.21. Bra bredd med sju lag under 7:54.
Johan Svensson hade nöjet att föra Spårvägen till andra raka guldet på distansen. För ett år sedan i Huddinge avgjorde han på sista hundra meterna genom att spurta ner Hammarbys Joni Jaako.

K 4x800 m: Guldfight mellan Täby och Hässelby
Första varvet gick på 65 sekunder och sträckan vanns av Hässelbys Astrid Rosvall på 2:17. Ut på andra var det Täbys Amanda Trense som fick spets följd av Hässelbys Emma Jansson och Spårvägens Elina Johansson med Lidingö (Charlotte Johansson) fyra meter efter.
Elina var snabbast och växlade två meter före Hässelby, Täby och Lidingö. På tredje sträckan gjorde Spårets långdistansare Frida Aspnäs sitt allra första 800 m-lopp och gick ut i ledning. De bakomvarande med Lidingös Rebecka Öberg, Täbys mångkampare Sofia Linde och Hässelbys Sarah Lahti kom dock snabbt ikapp och Sarah styrde längst fram. Men sista biten var det ändå Frida som tack vare en 2:15-sträcka växlade först med fem-tio meters ledning.
Spårets Hanna Palmgren gick ut i ledning men var snabbt infångad av Hässelbys Elin Moraiti och Täbys Ida Holm och till slut även Lidingös ISM-vinnare Anna Silvander som ett tag var uppe i ledning. Annas 61.5-öppning visade sig dock vara för tuff och Elin övertog frontpositionen med 200 m kvar som hon höll hela vägen in till 8:56.61. Ida kom i mål fyra sekunder bakom.
Tyvärr diskvalificerades Täby för underväxling i andra växlingen så silvret gick till Lidingö och bronset till Spårvägen.
Preliminära resultat.
Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy